Vis uit eigen water is lekkerder!

21 oktober 2016

Dat het gras elders groener is dan thuis, gaat niet altijd op. Bij vis bijvoorbeeld. Vis uit de eigen regio is namelijk veel beter, lekkerder en betrouwbaarder. Nogal wat consumenten zweren bij exotische vissoorten, waarvan een belangrijk deel ook nog eens gekweekt is.

Echter, wanneer u waarde hecht aan duurzaamheid en kwaliteit dan ligt het eigenlijk voor de hand dat u de voorkeur geeft aan vis uit de Noordzee. De vrij ondiepe waterplas bij ons voor de deur biedt bovendien ontzettend veel variëteit. Voor de deur gevangen vis vergt weinig transport en is schoon, kakelvers en smaakvol. Kortom argumenten die je niet kan negeren. Er zijn maar weinig zeeën ter wereld waar zoveel soorten rond zwemmen die geschikt zijn voor consumptie.

Tong Vis uit de Noordzee, lekker en betrouwbaar,tarbot en griet zijn redelijk exclusief en ook niet goedkoop, maar wel heel lekker. Deze drie soorten hebben elk hun karakteristieke smaak. Schol, schar, wijting, kabeljauw en poon zijn doorgaans goedkoper, maar doen qua smaak niet onder voor de exclusieve vissoorten. Schol verkeert vanaf mei in een puike conditie en schar is het gehele jaar door goed van smaak. Gebakken scharfilet kan wedijveren met gebakken scholfilet en voor lekkerbekjes zou eigenlijk louter wijting gebruikt moeten worden. Wijting wordt vaak ondergewaardeerd en gaat onterecht als ´visje voor de kat´ door het leven. Deze rondvis is uiterst smaakvol en leent zich ook om gestoofd te worden, net als kabeljauw. Eigenlijk kan de smaak van kweekvissoorten niet tippen aan die van Noordzeevis. Waardering voor vis die in het Nederlandse deel van de Noordzee gevangen is, zou dus bijzonder op z´n plaats zijn. Bij Simonis kunt u in elk geval terecht voor vrijwel alle soorten die door Nederlandse vaartuigen voor de deur worden gevangen. Van tong tot wijting en van garnalen tot mesheften, bij Simonis is vrijwel alles wat in zee leeft en smakelijk is verkrijgbaar. (foto W.M. den Heijer)