Garnalenexplosie voor de kust

22 november 2016

Na maanden van schrale vangsten was het in september plotseling raak. Voor de Zeeuwse en Hollandse kust vingen kustvissers gigantische hoeveelheden garnalen. Vrijwel elke dag liepen garnalenkotters de havens van Breskens, Vlissingen, Stellendam, Scheveningen en IJmuiden binnen. De vissers uit de regio kregen al snel gezelschap van vissers elders. Garnalenkotters uit Friesland en Groningen verkasten naar het zuiden om een graantje mee te pikken. Ondanks die in omvang toenemende vloot bleven de vangsten op peil. Een meevaller voor de visser was ook nog dat de prijzen formidabel waren met ruim zes tot zeven euro per kilo en soms nog meer.

Eindelijk konden de garnalenvissers hun matige maanden goed maken. Er werden topbesommingen genoteerd en de garnalen waren van goede kwaliteit. Voor biologen blijven garnalen een mysterie. Het is lastig voorspellen of er een goede jaarklasse aankomt of niet. Garnalen zijn niet gequoteerd en lenen zich daar ook niet voor. Onderzoekers tasten al jaren in het duister hoe het komt dat garnalen zich zo explosief kunnen voortplanten. Anderhalf jaar lang laten ze niks van zich horen en zijn de vangsten gemiddeld met 1.500 kilo tot 2.000 kilo per week.

Vanaf eind augustus namen die weekvangsten al toe tot ruim 4.000 kilo. In september en begin oktober liep dat zelfs op tot vangsten van 1.500 en 2.000 kilo per dag waarna weekvangsten van tien ton en meer geen uitzondering meer waren. Behalve garnalenvissers uit de noordelijk gelegen provincies meldden zich ook Belgische en Duitse garnalenkotters. Vanaf half oktober vissen de overwegend kleinere Duitse garnalenkotters uit onder andere Friedrichskoog, Büsum en Tönning ook voor de Zuid- en Noord-Hollandse kust. Zij mogen echter niet dicht onder de kust vissen en moeten minimaal tot drie mijl van het strand blijven. Nederlandse garnalenkotters daarentegen kunnen op roepafstand van het strand vissen. Wanneer de Nederlandse garnalenkotters in Duitse wateren vissen, moeten zij ook buiten die 3-mijlszone blijven. Aanvankelijk koersten de Duitsers vanuit IJmuiden, maar de laatste weken van oktober en begin november visten ze ook vanuit Scheveningen.

Op vrijdag 28 oktober lagen zelfs negen Duitse garnalenkotters in de haven van Scheveningen. De vangsten worden gelost in een vrachtwagen die de garnalen naar de afslag van Harlingen brengt. Daar worden ze nog een keer gezeefd en dan gekocht door Heiploeg uit Zoutkamp. Op de foto Duitse garnalenkotters die de haven van Scheveningen als uitvalsbasis gebruiken. (foto W.M. den Heijer)