Heerlijke schol

01 juli 2012

Het heeft even geduurd, maar de schol is nu op z´n lekkerst. In november en december begint schol doorgaans aan de voorbereidingen op de paaiperiode. De mannetjes gaan dan hom vormen en de vrouwtjes steken al hun energie in de vorming van kuit. Dat vergt veel van deze platvissoort. De schol verliest dan z´n vetreserves en hoopt op een goed nakomelingenschap. De periode van voortplanting vindt plaats in januari en februari. Als de schol hom en kuit heeft geschoten, is ie behoorlijk vermagerd en helemaal niet lekker om te eten.

In maart en april probeert ie zo goed en zo kwaad als dat kan zoveel mogelijk voedsel tot zich te nemen. Dat gaat niet altijd even makkelijk. De voedselvoorraad is vaak afhankelijk van de hoeveelheid plankton dat zich in zee bevindt. De kleinere dieren zijn daar van afhankelijk. Als zij voldoende plankton kunnen verorberen, gedijen ze goed en vormen ze weer een voedselbron voor de grotere vissen zoals schol. Is er veel voedsel beschikbaar dan kan schol in mei al lekker op gewicht zijn, maar is er sprake van weinig zonlicht en gemiddeld lage temperaturen dan begint ie pas begin juni weer een beetje dikker en lekker te worden. Vanaf eind juni zit schol doorgaans wel lekker in z´n vlees. Dan is het een reden te meer om te kiezen voor zomerschol. En uiteindelijk wordt schol elke maand een beetje dikker. Juli, augustus, september en  oktober zijn bij uitstek de maanden om volop te genieten van schol. Zelfs de kleinere sorteringen hebben dan genoeg vlees om gefileerd te worden. Eigenlijk zou elke huisvrouw in staat moeten zijn om te fileren. Geen enkele vis is zo makkelijk te fileren als schol, zeker wanneer deze platvis veel visvlees op de graat heeft zitten. Als de klant het lef heeft om een scholletje te fileren, ka ie ook nog veel geld besparen. Immers scholfilet is duurder dan een hele schol. In tijden van crisis een overweging die de moeite waard is. En mocht u zich geen raad weten hoe te beginnen met het fileren van schol, dan kunt u altijd nog op internet een kijkje nemen. Op de site www.visfileren.nl demonstreert Katwijker Arie Kuyt het fileren van diverse vissoorten. Na een paar keer goed opletten en twee pogingen bent u in staat om een schol op acceptabele wijze te fileren. Op de foto ziet u een jonge visserman die trots een lekkere verse schol toont. (foto W.M. den Heijer)