Haring!!!!!!!!

01 juni 2012

Ja, voordat je het weet, is het weer zover. De maand mei ligt dan alweer achter ons. Juni betekent: Vlaggetjesdag, veiling van eerste vaatje haring, haringparty´s en elke dag een harinkje weghappen. De zesde maand van het jaar staat al jarenlang in het teken van de haring. Daar kan geen andere vissoort tegenop. Haring zorgt voor koorts en de verrichtingen van het Nederlands elftal tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in juni zal de temperatuur nog verder doen stijgen. Geen vette chips bij het hangen voor de buis, maar een vette haring in stukjes met een borreltje of een korenwijn of zo. Is nog gezond ook! ´Wat wul een mens nog mêr´, zeggen ze op Scheveningen. Er zijn traditioneel in gestelde Scheveningers waarbij geen dag voorbij gaat of ze moeten eerst een harinkje hebben gegeten. Zeker gedurende het seizoen.

Zo zou de rest van Nederland ook moeten denken. De visconsumptie is vorig jaar afgenomen en dat baart zorgen, vooral omdat de gemiddelde gezondheid van de doorsnee Nederlander achteruitholt. Het frequent eten van haring is heel gezond. Dus eet meer haring en je draagt zelf een steentje bij aan je gezondheid en weerstand. Ondanks een geslonken visconsumptie in 2011 blijft haring toch nog wel een favoriet product, maar hapert de belangstelling bij jongeren. Die zijn niet zo wild op haring. En juist voor die groep is het eten van haring essentieel. De gezonde vetten in haring zorgen voor meer denkvermogen en voor betere prestaties op school. Ouders zouden hun kroost hierop moeten wijzen. Oh ja, hoe eerder kleine kinderen geconfronteerd worden met culinaire variëteiten des te beter is dat voor hun smaakontwikkeling. Bij Simonis staan directie en personeel te popelen om aan de slag te gaan, want vanwege de haring is juni een drukke maand. En alles moet wel op rolletjes lopen.

Op de foto poseren Dennis (links) en Alain Simonis met de trofeeën die ze vorig seizoen op basis van de beste haring in de wacht wisten te slepen. (foto W.M. den Heijer)