Goeie voornemens vergeten?

01 februari 2013

Het is koud en winderig. Ja, dat is typisch de maand februari. Daar staat deze maand garant voor. Weinig balans in het weerbeeld. En hoe staat het met de goeie voornemens voor dit jaar? Zijn we al wekelijks aan het hardlopen of spinnen? Hebben we het pakje sigaretten al opzij gelegd? Eten we al wat minder zoet en nemen we gemiddeld meer fruit?

De jaarwisseling is voor veel mensen een aanleiding om met goede voornemens te beginnen Echter de helft laat het na een maand al afweten. Die vervallen dan weer in hun ongezonde gedragspatroon. En dat terwijl bijna iedereen vindt dat een goede gezondheid voor het nieuwe jaar prioriteit geniet. Althans daar hechten we veel waarde aan. Wij wensen iedereen zelfs graag een goede gezondheid. Kortom, we beseffen wel dat het belangrijk is, maar de praktijk blijkt anders uit te pakken. De meeste mensen weten precies wat gezond is en wat niet, maar hebben geen idee hoe ze dat daadwerkelijk moeten aanpakken of hoe ze een wending moeten geven aan bijvoorbeeld hun eetgewoonten. Nou hoeft dat allemaal niet zo heel erg ingewikkeld te zijn. Verandering van spijs doet goed eten, luidt het spreekwoord. Dus wat vaker vis op tafel in plaats van vlees kan geen kwaad. Volgens de meest recente onderzoekscijfers is er vorig jaar al minder vlees gegeten. Maar daar is nog geen vis voor in de plaats gekomen. En dat is jammer want vis is supergezond.

Vis heeft nog meer voordelen. Het is snel gaar en er is een veelheid aan variatie verkrijgbaar. U kijkt uw ogen uit als u de schitterend opgemaakte verse vistafel bij Simonis ontdekt. En, het moet gezegd, de vistafel is een publiekstrekker van de eerste orde. Vooral kinderen worden er door aangetrokken. Bij de meeste gezinnen komt vaak louter de klaargemaakte filet op tafel en is het stukje niet meer herkenbaar als vis. Dus bij het zien van de enorme variatie op ijs, fronsen de meeste kinderen en ook volwassenen hun wenkbrauwen. Het zijn vaak prachtige vissoorten die bedoeld zijn om uiteindelijk onze tong te kunnen strelen. Wat vaker vis op tafel betekent dat u uw gezondheid respecteert en daar gaat het toch om. Dus vanaf februari een paar keer per week vis op de dis en zult zien dat uw fysieke zowel als mentale gezondheid er baat bij heeft.

Om te eindigen met één voorbeeld. Onderzoekers in de VS zijn er achter gekomen dat depressie een gevolg is van ontstekingen in het lichaam. Nu stond het al vast dat viseters gemiddeld meer lachen dan mensen die nauwelijks tot geen vis eten. Maar vette vis herbergt vetzuren en andere elementen die een ontstekingsremmende werking hebben. In plaats van dubieuze medicijnen te slikken, biedt vette vis (haring, makreel, tonijn , sprot en sardien) een uitstekend alternatief. En zeg nou zelf, vis is toch lekkerder dan medicijnen.

Op de foto ziet u de verse vistafel bij Simonis met een keur aan vissoorten. (foto W.M. den Heijer)