
Hoofdgerecht - 4 personen
Bereidingstijd 20-30 minuten
Ingrediënten:
- 4 zalmfilets (à 125 g)
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 sinaasappel
- 1 gedroogd chilipepertje
- 3 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels (zonnebloem)olie
Bereidingswijze:
Rooster het sesamzaad in een kleine droge koekenpan mooi goudbruin, laat het op een bordje afkoelen. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 à 2 eetlepels oranje schil af. Verkruimel het pepertje. Roer in een kommetje de sojasaus met het pepertje, de sinaasappel rasp en de sesamolie tot een sausje. Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de zalmfilets dun met olie en rooster ze in de grillpan in 4-6 minuten mooi bruin, ze mogen van binnen nog rosé zijn. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel.
Leg de zalmfilets op warme borden en druppel het sojasausje er6ver. Strooi daarna het sesamzaad erover. Lekker met pandanrijst en een salade van peultjes!
Tip: vervang het gedroogde chilipepertje door verse rode peper in dunne reepjes of een beetje chilipoeder. Maak een salade van beetgaar gekookte peultjes met dunne ringetjes prei en een dressing van limoensap, een beetje gembersiroop en sesamolie.
Wijnsuggestie:
Gran Vina Sol