Optimisme

01 augustus 2011

Bij Vishandel Simonis heerste na het behalen van de eerste prijs in de Haringtest een uitstekende sfeer en volop optimisme. Op het moment dat de haring van Simonis als beste uit de bus kwam, lieten de visserijbiologen eveneens een optimistisch geluid horen. Zij hadden op basis van de eerste berekeningen, naar aanleiding van het afronden van diverse recente onderzoeken, geconstateerd dat de omvang van verschillende visbestanden in de Noordzee stevig gegroeid is. Met name schol staat er bijzonder goed voor, evenals haring, schar, tarbot en griet.

De biologen verwachten dat de scholstand zich nog verder zal ontwikkelen. Voor tong zijn de vooruitzichten ook goed. Schol en tong zijn de twee belangrijkste soorten voor de Nederlandse kottervloot. Alle geluiden over uitgedunde visbestanden en overbevissing ten spijt, doen de vispopulaties in de Noordzee het dus uitstekend. De huidige Nederlandse kottervloot is in aantal, ten opzichte van vijftien jaar geleden, sterk geslonken. Dat geldt ook voor de vissersvloot van België, Denemarken en Schotland. Daar komt bij dat de huidige Nederlandse kottervloot zich in een verduurzamingsproces bevindt, waardoor de visserijdruk eerder zal stabiliseren dan zal toenemen.

Wat dat betreft kan de consument de komende jaren met een gerust hart vis uit de Noordzee eten. Bij Simonis zijn vrijwel alle populaire vissoorten uit de Noordzee verkrijgbaar en bovendien afkomstig van vissersvaartuigen die dagelijks dan wel wekelijks te Scheveningen aanlanden. Verser kan haast niet. Op de foto een volle kuil met vis aan boord van het vissersvaartuig OD-6 ´Zelden Rust´ dat elke week de vangst in de Scheveningse visafslag neerzet. (foto W.M. den Heijer)