´Oh, wat is het toch lekker eten in Zuid-Europa´

01 november 2011

Het is een veelgehoord commentaar als Nederlanders weer terugkomen van hun vakantiebestemming aan de kust van Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. De paella smaakte altijd overheerlijk, evenals de overige salades die van schaal- en schelpdieren gemaakt zijn. Hoewel de EU-crisis Zuid-Europa in zijn greep houdt, zullen de bewoners zelden bezuinigen op hun voeding. Het nuttigen van een warme maaltijd heeft in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië een zeer belangrijke sociale functie. Het is voor de familie het moment van samenzijn. En dan niet even snel een warme hap wegproppen, zoals de meeste Nederlanders gewend zijn, met het doel zo snel mogelijk vanaf de comfortabele bank een avondlang de blik te werpen op een relatief groot beeldscherm Nee, in de mediterrane landen is het gewoon om minimaal anderhalf uur te tafelen en het liefst nog langer. Daar komt bij dat de gemiddelde huisvrouw uit die landen ook veel meer tijd besteedt aan de bereiding van de maaltijd. De maaltijd is dus met liefde klaargemaakt en dat maakt het nog intiemer. Bij ons dromen ze allemaal van een moderne en ruime keuken met de meest moderne snufjes, maar die uiteindelijk zelden op volle toeren hoeft te draaien.

Weer even terugkomend op die heerlijke gerechten die de Nederlandse badgast heeft ervaren langs de Zuid-Europese kust, de meeste van die lekkernijen bevat schaal- en schelpdieren die bij ons vandaan komen. Als u in het weekend op strand wandelt, dan passeert u naar alle waarschijnlijkheid de meeste in Zuid-Europa zo populaire ingrediënten op steenworp afstand. De kokkels en nonnetjes worden hier voor de kust gevangen, evenals venusschelpen, en allemaal naar Spanje, Portugal en Italië geëxporteerd. Een nonnetje is een mosselachtig schelpdier. Kokkels worden in Nederland allen nog maar handmatig op de Waddenzee gevangen. Elders is het verboden. Mesheften of scheermessen (Amerikaanse zwaardschede) mogen ook slechts in bepaalde gebieden voor de kust gevangen worden. Maar uiteindelijk komen al deze genoemde schelpdieren voor de gehele Nederlandse kust in ondiepe delen voor. De laatste jaren is de vangst van mesheften in essentie toegenomen en evenals het geval is met kokkels, gaat alles naar Zuid-Europa. Jammer dat de verkoop van bijvoorbeeld mesheften in ons land zo bijzonder marginaal is, want dit schelpdiertje kun je op verschillende manier bereiden of zelfs opeten als een oester. Bij Simonis liggen deze schelpdieren voor de liefhebber regelmatig in de nieuwe vitrine. Kortom, waag eens een poging!