Niet hopen maar zelf bepalen

01 januari 2014

Iedereen herkent zich erin. Goede voornemens, zoals altijd bij aanvang van het nieuwe jaar, en vooral hopen op een goede gezondheid. We willen allemaal gezond blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen, afgezien van geluk in het leven, veel waarde hechten aan een goede gezondheid. Maar hecht men dan waarde aan het uitspreken ervan of vindt iedereen dat gezondheid het belangrijkst is.

In de praktijk blijkt namelijk dat het met die gezondheid van de doorsnee Nederlander de laatste jaren niet beter op wordt. Integendeel, de gezondheid laat vooral te wensen over. En dan laten we de conditie van de huidige jongeren nog even buiten beschouwing, want die schijnt helemaal belabberd te zijn. In vergelijking met de jongeren uit de jaren tachtig loopt de conditie van de jeugd anno 2014 ver achter. Mede als gevolg van te weinig beweging, maar vooral door een slechte voeding. Vreemd, want er is veel gezond voedsel verkrijgbaar. Het uitspreken van de hoop op een goede gezondheid heeft weinig zin als zelf niet aan de teugels getrokken wordt. Immers u bepaalt voor een groot deel of die gezondheid in takt blijft. Het frequent eten van vis speelt hierin een cruciale rol. Iedereen weet dat vis, en dan vooral vis uit de Noordzee, erg gezond is. Willen we later in het jaar de griep ontlopen (daar kun je zowat de klok op gelijk zetten???), dan is een dieet met veel vis en dan bij voorkeur vette vis, een aanrader. Wat zo mooi is, de natuur heeft het voor ons allemaal al geregeld. Elk jaargetijde is er wel een vissoort die op z´n best is en overal verkrijgbaar. Daar komt bij dat, als gevolg van de uitstekende conserveringsmethoden, maatjesharing of gerookte makreel en haring het gehele jaar door gegeten kan worden. Eentonig kan het dus nooit worden als u bijvoorbeeld drie keer per week voor vis, schaal- en schelpdieren op tafel zou kiezen. Hollandse garnalen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en nog lekker ook. Verder zijn mosselen ook voor een groot deel van het jaar beschikbaar. Als dat dan afgewisseld wordt met bijvoorbeeld rode poon, wijting en schar, dan is er toch volop variatie. Dat zijn dan relatief goedkope vissoorten die in de winter smaakvol zijn. Voor diegenen die wat dieper in de buidel kunnen tasten is er altijd nog tong, tarbot, griet of heilbot. Schol is op dit moment minder smakelijk ofschoon er altijd wel een exemplaar tussen kan zitten die de moeite waard is, maar om dat deze platvis nu zwanger is, zit er relatief weinig vlees op de graat. Simonis is direct achter de visafslag gevestigd en dat betekent dat het bedrijf uit de eerste hand vis van de kotters kan betrekken. Ook van de kleinere vaartuigen die dagtochten maken, is er altijd wel wat vis in de aanbieding. Op de foto ziet u rode poon, die nu vooral door Hollandse vissers in het zeegebied tussen Engeland en Frankrijk gevangen wordt en die uitzonderlijk goed van kwaliteit is. (foto W.M. den Heijer)